24 noiembrie 2009

Pentru cei ce nu mai cred in ei

Motto: „Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea viselor lor.”

Munceşte până vei obţine succesul
În drumul tău spre scop, vei înţelege că insistenţa este singurul atribut care garantează succesul.

Calvin Coolidge, al treizecilea preşedinte al SUA, a rămas în istorie datorită unor cuvinte simple
, dar memorabile: „Nimic în lume nu poate substitui insistenţa. Talentul nu poate – în lume există foarte mulţi oameni talentaţi care n-au obţinut succesul. Geniul nu poate – „geniul nerecunoscut” a devenit o frază de zeflemea. Studiile nu pot – lumea este plină de ingineri cu studii şi candidaţi în ştiinţă, care sunt inutili. Insistenţa şi dorinţa de a învinge sunt doi factori ce determină succesul”.

Semnele succesului

Toţi oamenii de succes au o caracteristică comună: voinţă de fier şi rezistenţă de nezdruncinat.

În anul 1895, America a suportat recesiunea. Un tip a pierdut hotelul şi a decis să scrie o carte, pentru a-i îmbărbăta pe ceilalţi să nu cedeze şi să continue lupta, în pofida tuturor intemperiilor, care s-au abătut peste naţiune.

Numele lui era Orison Swett Marden. El a arendat o cameră şi lucra permanent asupra cărţii „Cum să nu-ţi pierzi curajul”. Într-un târziu de noapte, el a pus punct ultimei fraze şi a plecat
să-şi cumpere ceva de mâncare. În acest răstimp, casa în care era chiriaş s-a aprins şi a ars până în temelie. Manuscrisul său de 800 de pagini a fost distrus.

Însă el n-a disperat. S-a aşezat la masa de scris şi a început să scrie din nou. Şi-a propus manuscrisul mai multor editori, dar nici unul nu era interesat de literatura motivaţională în ţara în care dominau recesiunea şi şomajul. El a trecut cu traiul în Cicago, unde şi-a găsit de lucru.
Într-o discuţie cu prietenul său, el a pomenit despre manuscris. Acesta era cunoscut cu un editor. Peste puţin timp cartea „Cum să nu-ţi pierzi curajul” a văzut lumina tiparului şi şi-a început marşul triumfal prin ţară.

Mulţi oameni de afaceri şi politicieni americani erau încântaţi de operă, numind-o cartea care a adus America în secolul XX. Ea a avut un impact colosal asupra multora şi a obţinut statutul de operă clasică. Personalităţi precum Henry Ford, Tomas Edison, G.P.Morgan o citeau permanent pentru a deveni mai inspiraţi.

Două aptitudini de bază

Orison Swett Marden spune că „pentru a obţine succesul există două condiţii de bază. Prima – „să începi lucrul” şi a doua – „să-l finalizezi”. El scria: „Nu, nu va fi înfrânt cel care-şi dirijează puterea, ce-l care nu se simte răpus; niciodată nu va fi oprit cel care se avântă înainte, înaripat de visele sale; nu poate fi supusă voinţa de fier. Nu va fi înfrânt cel care cade şi se ridică, iar loviturile vieţii ricoşează, cel care continuă să lupte atunci când cei din jur au depus armele, cel care merge cu încăpăţânare înainte, atunci când ceilalţi s-au retras”.

Acum 400 de ani, Confucius spunea: „Măreţia noastră nu rezidă în faptul că nu cădem, ci că ne ridicăm iar şi iar”.

James Kurbett, unul dintre primii campioni la box în categoria grea, a spus: „Devii campion dacă te ţii încă o repriză. Situaţia e gravă, dar tu te ţii încă o repriză”. Lui Yogu Bere î-i aparţin cuvintele: „Nimic nu se sfârşeşte până nu se sfârşeşte pentru totdeauna”. Aşa şi este. Atâta timp cât eşti gata să mergi, drumul nu se termină.

Înfrângera vine atunci când încetezi să mai încerci. Învrângerea absolută vine atunci când ai fost învins moral.

Nu contează că ai fost răpus. Este important că te-ai ridicat.

Toate aceste personalităţi au simţit pe propria piele cât de importante sunt insistenţa şi rezistenţa pentru atingerea scopurilor. Oamenii de succes sunt caracterizaţi drept personalităţi cu o insistenţă deosebită şi refuz de a ceda, chiar şi în condiţii destul de vitrege. Calitatea care garantează sută la sută succesul în afaceri şi în viaţă este dorinţa de neînvins de a obţine victoria, hotărârea de a continua, atunci când cei din jur cer să renunţi, să te întorci pentru a te ocupa cu altceva.

Insistenţa este cea mai de preţ calitate

Cea mai de preţ calitate este aptitudinea de a rezista mai mult decât ceilalţi. B.C.Forbs, fondatorul revistei „Forbs”, cea care a reuşit să obţină statutul de cea mai importantă revistă în perioada recesiuni, scria: „Istoria confirmă că cei mai mari învingători au depăşit nenumărate greutăţi, inainte de a sărbători succesul. Ei au învins deoarece înfrângerile nu i-au îngenunchiat”.

John D. Rockefeller, unul dintre cei mai bogaţi oameni, a menţionat: „Eu nu cred că există vreo calitate mai importantă decât rezistenţa. Ea învinge totul în jur, chiar şi natura.”

Conrad Hilton, care la început avea doar un vis şi un mic hotel în Lubbok, Texas, iar ulterior a construit cel mai vestit lanţ hotelier din lume, a spus: „Succesul este legat indisolubil de acţiune. Oamenii de succes sunt permanent în mişcare. Ei greşesc, dar nu cedează”.

Tomas Edison a avut cele mai multe eşecuri. Dar el a patentat cele mai multe invenţii. Filosofia sa este cuprinsă în următoarele cuvinte: „Atunci când am decis ferm că efortul se merită, eu î-mi răsuflecam mânecele şi mă apucam de lucru, încercând iar şi iar, până obţineam rezultatul dorit. Practic, fiecare generează o idee, lucrează asupra ei până în momentul când are impresia că nu poate fi realizată şi o abandonează dezamăgit. Dar nu acesta este momentul dezamăgirii”.

Alexander Bell povesteşte despre încercările sale insistente: „Nu ştiu ce fel de forţă este aceasta. Ştiu doar că ea îţi vine în ajutor atunci când ştii ce vrei şi nu ai de gând să cedezi până când nu vei realiza”.

Macpherson a expus filosofia vieţii sale: „Tu, pur şi simplu, mergi înainte. Pur şi simplu mergi înainte! Eu am făcut toate greşelile posibile, dar oricum am mers înainte”.

Cel mai mare paradox

Trebuie să-l ştii şi să-ţi aminteşti de el permanent. Dacă eşti un om înţelept, atunci faci tot posibilul ca să reduci la cota minimă dezamăgirile şi eşecurile. Este o decizie corectă. Toţi oamenii înţelepţi, care merg spre scop pe calea minimei rezistenţe, încearcă să micşoreze numărul barierelor, impuse de către viaţă.

În pofida tuturor eforturilor tale, dezamăgirile şi eşecurile sunt parte indispensabilă a vieţii. Benjamin Franklin a menţionat că doar două lucruri nu pot fi evitate: moartea şi impozitele. Însă, experienţa vieţii ne demonstrează că eşecurile la fel. Nu contează cât de minuţios îţi programez acţiunile. Oricum vei gusta din amărăciunea eşecurilor şi vei da cu capul într-o sumedenie de bariere. Şi cu cât mai mare este scopul tău, cu atât mai multe dezamăgiri te aşteaptă.

Iată un aşa paradox. Nu poţi creşte, nu poţi deveni mai bun fără a gusta din amarul înfrângerilor şi fără a face concluziile de rigoare. Cele mai de valoare lecţii ale vieţii sunt rezultatul eşecurilor temporare, pe care am încercat cu ardoare să le evităm. Eşecurile nu te anunţă din timp că sosec, de ele nu poţi fugi. Dar fără ele nu vom fi niciodată persoana care cucereşte culmi şi mişcă lumea.

Eşecurile sunt testul rezistenţei

Pe parcursul istoriei, mulţi înţelepţi au meditat asupra acestui paradox şi au ajuns la concluzia că eşecurile sunt încercările care trebuiesc trecute, dacă vrei să obţii ceva important în viaţă. Herodot spunea: „Nenorocirile au capacitatea de a descoperi calităţile şi aptitudinile omului, care ar fi rămas necunoscute pentru totdeauna”.

Atunci când te confrunţi cu probleme grele şi reacţionezi constructiv, în interiorul tău se trezeşte la viaţă tot ce este mai bun: puterea de voinţă, vitejia, tăria caracterului şi insistenţa.

Fiecare se confruntă cu greutăţi. Unica deosebire dintre învingători şi învinşi: datorită greutăţilor, învingătorii cresc şi devin mai puternici, iar învinşii permit să fie doborâţi de către greutăţi.

Victoria se află la un pas de eşec

Iată încă o descoperire fenomenală: cele mai mari succese au venit atunci când erai la un pas de a abandona. Mulţi oameni au rămas miraţi de faptul că cele mai grandioase succese sunt rezultatul luptei cu dezamăgirile şi cu dispoziţia deplorabilă.

H. Ross Perot, fondatorul a „EDP Industries”, având 1000 de dolari în buzunar, a reuşit să adune o avere de 3 000 000 000. Este unul dintre cei mai de succes întreprinzători ai Americii. El a spus: „Majoritatea abandonează lupta la un pas de victorie. Ei părăsesc terenul în ultimul minut, la un pas de succes”.

Herodot: „Unii oameni abandonează visul atunci când aproape au reuşit. Alţii smulg victoria în ultimul moment, apelând la a doua respiraţie”.

Napoleon Hill: „Înainte de a deschide uşa succesului, neapărat vor fi nereuşite şi eşecuri. Dacă aluneci pe panta pesimismului, atunci logic este să abandonezi totul. Aşa procedează majoritatea oamenilor”.

John Riley: „Cea mai importantă este insistenţa, tendinţa de a nu permite niciodată dezamăgirilor inevitabile să-ţi frângă moralul şi entuziasmul”.

Forţa care te face să rezişti până la urmă este doar calitatea învingătorilor. Insistenţa este îndemânarea de a privi eşecul în ochi iar şi iar fără a ceda.

3 comentarii:

  1. Aveti dreptate in tot ce spune-ti aici!Noi nu trebuie sa ne dam batuti in fata esecurilor si nu trebuie sa renuntam la vise.Trebuie sa luptam pentru vise."Un sportiv e mai mult decat un om,e un supra-om" asa ne-ati spus Dumneavoastra!Foarte frumoase citate!Multumim pentru incurajari:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda...este greu sa te ridici cand esti izbit cu putere de pamant.. insa aici se diferentiaza oamenii puternici de cei slabi si vulnerabili...important este sa-ti transformi starea de dezamagire in ambitia de a trece peste si de a relua drumul catre idealul propus

    RăspundețiȘtergere
  3. consider ca ai perfecta dreptate, totodata cred ca pana vor fi barci ascunse prin garaje, sau alte locatii neprofesionale, padele care ornamenteaza camerele pasionatilor, daca acestea sunt folosite pe apa, sportul nostru va merge mai departe... doar forma de organizare se va schimba

    RăspundețiȘtergere