27 noiembrie 2009

"ATENTIE PLECATI"

    Este semnalul  pe care foarte multi dintre noi  il stim ( mai ales cei vechi inainte sa se schimbe formula startului).  Astfel porneste o cursa de kaiac...  Hmmm ma cuprinde nostalgia, cand ma gandesc de cate ori am reactionat la aceasta comanda, clipele dinaintea acestei fraze le cunoaste fiecare sportiv, momentele de usoara emotie, nerabdare, frica, incredere sau dimpotriva neincredere in sine.... un cocktail gustos din care daca ai gustat  vei fi dependent pe viata.
    Dupa consumarea acestei bauturi energizante, urmeaza acel galop puternic in care se comprima  toata pregatirea, toti metri parcursi, toate secundele petrecute in pregatire, unde telul principal este sa-te intreci pe tine si pe ceilalti. O adevarata furtuna secatuitoare de energie, dupa care indiferent de rezultat iti doresti  iar o doza din acel cocktail si vrei sa o iei de la capat.
    Dragilor!!! Daca asa simtiti sunteti cu adevarat sportivi, iar daca toate acestea le simtiti alaturi de o placere in inima, va felicit sunteti impatimiti ai sportului, care vor fi kaiacisti toata viata!!!

10 comentarii:

  1. Doamne ce fraza teribila, mai ales in interpretarea maestrului de ceremonii nea Calutu'. Pentru mine venea ca o izbavire, problema era inainte de start, iar vocea care anunta procedura de start, numele probei si apelul nu faceau decat sa amplifice trairile. Dupa prima proba la campionatele nationale unde inainte de start bratele si picioarele imi erau moi si usor tremurande, iar emotia ma facuse sa scap vreo 3 picaturi de pipi in pantaloni dar terminata cu succes total m-a facut sa ma simt nelinistit sau chiar sa-mi induc aceasta stare la competitiile viitoare daca aceasta nu aparea natural. Alta senzatie foarte intensa este in acea fractiune de secunde cand treci linia de sosire pe locul intai si momentele de constientizare a acesteia de dupa aceea. Parca treceam printr-un ritual de initiere. Sunt dependent iremediabil, acum incerc sa o traiesc prin sportivii mei. Fiecare succes cat de mic il simt ca fiind din aceeasi substanta cu emotia de campion, iar grijile din aceeasi substanta cu emotia de la start. Multumesc piticii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mai am nimic de adaugat......dar cel mai intese staruri, dupa clasicile "4 inainte,8 inapoi, 7 aluneci, 1 stop!, 3 hai usor.....nu nu nu....inapoi toata lumea...va dau afara!....hai toata lumea usor inainte........PLECATI!, startul la 200.La 200 m nu era importanta cursa in sine.....ci starul! AI PIERDUT STARUL, GAME OVER!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa mor daca mint, nu am pierdut un start in viata mea, ba pot spune ca la tot ce a fost campionat national am furat startul. Alta sansa nu aveam ca plecam iute ca melcul. La 1000m la europene dupa ce ca am furat am si convis-o pe domnisoara care era "tine barca" sa ma tina drept in pofida vantului lateral, ulterior sa nu tina barca dupa ce zice starterul "Atention Please" si daca se poate sa ma impinga putin. Pentru 250m am fost mai tare ca Stephan Janics. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim se interesa intr-o forma nepoliticoasa de cate starturi am eu ca persoana(undeva intre 2 si 3 dupa parerea lui). Tin sa precizez ca in niciun post sau comentariu de-al meu nu am precizat ca am fost o valoare ca sportiv, ca sunt celebru sau macar cunoscut, asa ca il rog pe anonim sa nu ma acuze de lucruri pe care nu le-am facut. Faptul ca evoc vreo situatie(verifciabila) din trecutul meu nu inseamna ca aceasta este memorabila pentrua alte persoane decat cele implicate, la fel cum nimeni nu il judeca pe anonim pentru amintirile lui. Il invit sa isi rezolve problemele cu mine cu subiect si predicat fara jigniri, aluzii etc.

    RăspundețiȘtergere
  5. vaaaai vaaai.....:)) Uite-l pe "doisutistul" de Nicu....Ai dreptate...NIMIC NU SE COMPARA CU STARTUL LA 200m. Mai ales daca esti in echipaj de 4. Imi aduc aminte cu placere de anul 2007. La Regata Snagov, daca nu ma inseala memoria...Eram in 4, cu Iustin, Podgoreanu si cu Blondu (Costea Dan)...bineinteles, noi "tineretii" nu aveam nici o sansa in fata mult mai experimentatilor seniori: Ceausu, Baban, Stefan si Mada...Si acum imi aduc privirea lui Bax cand s-a uitat la mine la start iar eu am zimbit, usor ironic, plin de incredere in fortele noastre. Eram plin de emotii...am asezat barca in start, eu fiind pe locul 4 in barca, si asteptam startul...Cum spune si Nicu mai sus "4 inainte,8 inapoi, 7 aluneci, 1 stop!, 3 hai usor.....nu nu nu....inapoi toata lumea...va dau afara!....hai toata lumea usor inainte........PLECATI!" . Deci...am plecat perfect, foarte puternic, urmand celebra frecventa a lui Iustin (cunoscatorii de 200m stiu despre ce vorbesc). Pe la 100m, auzind toata agitatia din tribune si inca ferindu-ma de jeturile de apa primite in plina fata (clasic ;) ) de la colegi, am auzit celebrul "hop!", stiind ca urmeaza finish'ul, cred ca mai aveam putin si rupeam padela cu cata forta si dorinta de victorie aveam....bun....a venit linia de sosire, si m-am uitat la "cei mari"....ok...credeti-ma...s-a oprit timpul in loc, am observat ca eram cu un cioc in fata, si am urlat cat de tare ma mai tineau plamanii de fericire, tipam toti de bucurie! Nimic nu se compara cu acel sentiment...cu furnicaturile de piele ce le am si in momentul de fata dar mai ales cu reactia seniorilor....privirea lui Bax : P . Eheeee ce vremuri bune....Si nu il pot uita pe Domnul Alecu ( antrenorul seniorilor pe vremea aceea ) care ne acuza vehement de furtul startului :)) .... Va salut!

    RăspundețiȘtergere
  6. Desii nu am o vechime asa de mare in acest sport,imi aduc aminte de primul meu start,eram in dublu,foarte emotionat pentru ca participam la primul meu concurs,afara nu era tocmai placut,ploua,batea vantul.. ceea ce facea ca cursa sa fie mai dificila,dupa ce ne-ati aliniat asteptam comanda,cand am auzit "ATENTIE!!...PLECATI!!" eram putin socat,nu stiam ce sa fac,dupa ce mi-am revenit in 2 secunde am plecat,din fericire nu am facut baie si am iesit pe locul 2,nu cred ca o sa uit vreodata primul meu start ^^

    RăspundețiȘtergere
  7. Bravo Vali,felicitari ai castigat proba de K4 la Regata Snagov.Sigur l-ai impresionat cu privirea ta sigura pe Baban care intamplator sau nu e vicecampion mondial in aceiasi proba!Erai asa de concentrat ca nu ai vazut ca va dat Calu startul cu jumatate de K4 (6m) avans si ati sosit cu 0,3 de cm in fata.
    Felicitari si succes in adevaratele competitii cum ar fi Campionate Mondiale,Europene...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma uimesti cu inteligenta ta.....Ce treaba au Europenele, Mondialele cu experienta unui start? Si cu siguranta am plecat cu 6 metri in fata....iti dai seama ce buni suntem? I-am prostit pe toti, dar vad ca nu si-au revenit toti....

    RăspundețiȘtergere
  9. Hai sa va impartasesc si eu primul start, asa cum prima conteaza in viata, orice ar fi, primul e memorabil.
    Se facea ca era dimineata sub podul de deasupra varsarii Cernei in Dunare. Vanticelul de spate era la locul lui, competitorii la locul lor, inima era in gat la locul ei, pulsul 200 ca deobicei, o singura intrebare plutea in aer, oare cum o sa fie exact ? Scurt si repede am fost aliniati in acelasi stil si cu aceasi portavoce, si ... cred ca mai putin de o secunda de liniste si ... si ... Atentie Plecati !!! Datorita palpitatiilor si intensitatii momentului m-am trezit la 200m cand tot plutonul a intrat pe cadenta de mie. Eram pe 4 fericit si am observat ca nu era mare efort sa raman pe locul asta. A mai trecut putin timp si se apropia finishul, Antrenorul, ca doar el putea tipa asa de tare, nu ii venea sa creada si imi sugera cu peste 100 de dB ca as putea sa vin mai in fata. Un sprint mic si gata prima medalie la primul concurs. Imi aduc aminte clar mandria autorului acestui blog in acel moment, cand spunea la toti colegii lui de la centru "ba ala e fratemiu". Gata sper sa nu fi fost prea lacrimogen !!! salutare la toti !

    Cu deosebit respect pentru toti cititorii acestui blog, semnez
    un fost kaiacist, nascut mare speranta si care a murit drept mare talent de la CSS Alexandria.

    RăspundețiȘtergere
  10. foarte frumos Dane!!! felicitari pt prima ta medalie, pacat ca nu ai ramas si tu in sport ca "fratito" dar fiecare i-si are drumul lui.

    @ vali daba, ai dreptate experienta acelui start descris de tine a fost una speciala (mai ales pt tine. O intebare as avea sa-ti spun, pe localsport am gasit un articul cu tatal tau, articol care ar avea loc in bloul lui sonyc speed si aici in pax eu asa simt, cer permisiunea domnului Daba Vasile prin tine sa public acel articol preluat, sau eventual sa faci tu te rog un material despre el :D te rog contacteaza-ma ahilesz@yahoo.com ;id mess ahilesz

    RăspundețiȘtergere