18 martie 2010

Monstrii Sportului


     Intrebarea multora este "de ce sportul este intr-un declin mai apropiat de vertical ca niciodata?" chiar intr-o cadere libera fara control (oare pilotii au catapultat sau aripile vulturului de adineaori s-au rupt?).
"Sportivul este diplomatul tarii" este un motto folosit cu mare placere in randurile noastre, suntem mandri ca putem sau am putut reprezenta tara la competitii internationale, dar oare asa este?
Chiar suntem diplomatii tarii? Adica un sportiv care la o competitie de mare prestigiu reprezinta Romania este tipic roman? Sau in oricare moment poate sa-si ocupe locul in societatea care-l inconjoara, nu cea sportiva, cealalta societate de care a fost izolat, ferit, ajutat sa treaca peste necazurile omului cotidian.... oare va fi un reprezentant integru al tarii???

     Sunt foarte multe cazuri in care sportivii fostelor tari comuniste au avut probleme de integrare in societate, nefiind buni de nimic dupa ce si-au dat sufletul in cariera sportiva, acesti "luptatori dezorientati" sunt "Monstrii sportului comunist"!! In acelasi timp tarile occidentale au creat o altfel de ideologie a practicarii sportului, sportivul este un participant la viata si dezvoltarea sociala, doar ca participa suplimentar fata de ceilalti membri , dar ei "trebuie sa reprezinte imaginea tarii lor", acesti oameni chiar dupa ce termina cariera sportiva pot sta pe picioarele lor au meserii "obisnuite", meserii pe care le practicau in timpul performantei, sau participau la formarea in aceste meserii dealungul carierei sportive, de multe ori intinzand studiile universitare (Knut Holmann 8 ani facultatea de economie), deci acum Holmann este economist, Lutz Liwowski lucra la Mercedes si si-a luat concediu de odihna pentru pregatirea dinaintea JO din 1996 si 2000, Josefa Idem este consilier guvernamental pe probleme de sport, Birgit Fisher este profesoara de Educatie Fizica si Sport, Tim Brabants este doctor si lucreaza in medicina(si intentioneaza sa participe la Jocurile Olimpice editia 2012) si sunt multe exemple care ar mai putea fi aduse, acesti mari SPORTIVI reprezinta cu adevarat tara lor in oricare moment al vietii lor , la competitii , la servici, acasa alaturi de familie, acestia sunt "produsul unui sistem foarte eficient" democratic lipsit de cenzura comunismului.
     Care este motivatia Sportivului nostru?? Si care este motivatia celor crescuti "liber"? Oare Tim Brabants daca nu ar lua "indemnizatie de lot" si salar de la un club ar trage la olimpiada din 2012? sau Birgit Fisher de ce a revenit la Atena dupa 3 ani de repaus??? Pentrut bani, pentru salar? Ea s-a pregatit in pivnita casei sale pentru a deveni campioana olimpica in K4 si a reusit, deci va rog priviti fiecare in voi si gasiti lupatorul in voi, "ADEVARATUL LUPTATOR ESTE CALIT IN LUPTA IAR LUPTA ESTE TELUL LUI"
     Deci, concluzia va rog sa o trageti voi cei care cititi aceste randuri, care sunt motivele caderii libere in ceea ce numim noi sport in ziua de astazi, va rog sa postati parerile si adaugirile voastre.

Un comentariu:

  1. Pai clar ca in Romania idea de Sport este tratata exact pe dos…mi de pare absolut normal ca din marea multime care face sport sa se aleaga persoane cu abilitati deosebite...si ca acele persoane trebuie ajutate sustinute si indrumate ..
    Nu inteleg de ce nu promovam sportul in general …si daca e sa sara iepurele Olipic sa poata sari si dintr-o groapa de sat
    Clar ca nu avem cultura sportului cum se intampla in alte tari …sport din placere nu din obligatie …deci daca nu ne pasa de sport in general cum ne putem gandi la sportul de performanta …noi vrem sa ajungem in varful piramidei dar nu avem baza ei…
    Sigur ca se poate face performanta in sport si in acelasi timp si studii…altii pot…la noi de ce nu se poate?
    Undeva se greseste in pregatirea performantei…cum nu sunt din domeniu habar n-am care e problema…in domeniul meu care e medicina mi-am dar seama ca pana cand DINOZAURII nu ies la pensie nu se va schimba nimic…so mi-am luat sacu in spinare spre orizonturi mai vestice…probabil ca am gresit ca nu am incercat sa schimb in tara mea nimic…dar sincer am cam oboist…si am totusi numai 30 de ani

    RăspundețiȘtergere